Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Kielich
Tytuł: Kielich z herbem PilawaRodzaj : szkłoTwórca/autor : nieznany
Data powstania : XVIII wiek > 1. połowa XVIII wiekuMiejsce powstania : Lubaczów (Europa, Polska, woj. podkarpackie)Technika : formowanie > rżnięcieTworzywo : przetworzony > szkłoWysokość :24.9 cmŚrednica : 10.5 cmSłowa kluczowe apartament; dekoracja; wyposażenie; naczynie; manufakturaNabycie - sposób : decyzja administracyjnaWłaściciel : Muzeum - Zamek w Łańcucie
Nota popularyzatorska :

Kielich wykonany został około 1730 r. w manufakturze szkła pod Lubaczowem zwanej Hutą Kryształową założoną w 1717 r. przez hetmana Adama Mikołaja Sieniawskiego. Był on żonaty z Elżbietą Lubomirską, córką Stanisława Herakliusza Lubomirskiego, właściciela Łańcuta w latach 1699-1702. W zbiorach szkła polskiego w Łańcucie najliczniejsza jest grupa zabytków z tejże pobliskiej huty. Była to jedna z najstarszych polskich manufaktur szkła, która w produkcji swoich wyrobów osiągnęła bardzo wysoki, europejski poziom ich wykonania. Kierował nią Franciszek Fremel, znakomity specjalista saski sprowadzony do Polski w 1710 r. przez Augusta II Sasa. Huta czynna była przez cały wiek XVIII. Wyrabiano w niej szkła stołowe i świeczniki. Powyższy kielich wykonany jest z cienkiego szkła. Jest to kielich z okrągłą stopą, z tralkowym, dwuczłonowym trzonem nieszlifowanym, o lekko stożkowatej czarze. Na niej rżnięty barokowy kartusz z herbem Pilawa - Potockich, zwieńczony koroną szlachecką, ozdobiony gałązkami palmowymi. Dookoła stopy stylizowana gałązka laurowa.

Barbara Trojnar

wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję

/informacja-publiczna